Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geschil tussen Bolivia en Chili over toegang tot zee naar de rechtbank

Datum : 24/03/2011
Land : Bolivia

Geschil tussen Bolivia en Chili over toegang tot zee naar de rechtbank

Bolivia heeft verklaard dat het Chili voor internationale rechtbanken wil dagen om zo hernieuwde toegang tot de Stille Oceaan te krijgen. Bolivia’s president, Evo Morales, beschouwt het verlies van de toegang tot zee 132 jaar geleden als een open wond die geheeld dient te worden.

Morales benadrukte dat hij, terwijl Bolivia naar juridische oplossingen voor haar ingesloten status zoekt, hier met Chili over in dialoog zal blijven. De Chileense president, Sebastian Piñera, verwerpt deze uitspraken en ziet ze als een serieus obstakel in de betrekkingen tussen Chili en Bolivia.

Bolivia verbrak de diplomatieke banden met Chili in 1978 na een territoriaal geschil. Gesprekken over deze kwestie werden op ministerieel niveau eerder dit jaar hervat, maar Chili weigerde te reageren op de door Bolivia gestelde deadline van 23 maart om te komen met concrete voorstellen over hoe aan de Boliviaanse eisen te voldoen.

Chili is betrokken bij een soortgelijk geschil over de maritieme grenzen met Peru, dat ook grondgebied verloor tijdens de Pacifische Oorlog in de 19e eeuw. Peru tekende in oktober 2010 een akkoord waardoor Bolivia haar eigen haven aan de Peruaanse kust mag bouwen. De eis van de terugkeer van haar verloren kustlijn is onderwerp van een krachtig nationaal sentiment in Bolivia.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug