Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Getuige van moord op Argentijnse bisschop bevrijdt

Datum : 26/04/2011
Land : Argentinië

Getuige van moord op Argentijnse bisschop bevrijdt

Víctor Martínez, de vermiste getuige van de moord op een Rooms-katholieke bisschop tijdens de militaire junta is veilig teruggevonden. Martínez was door onbekenden ontvoerd die hem waarschuwden om af te zien van zijn getuigenis. 

 
De 52-jarige Víctor Martínez werd sinds vorige week maandagmiddag vermist. De Argentijnse president Christina Fenández de Kirchner had de veiligheidsdiensten opgedragen om Martínez te zoeken omdat gevreesd werd voor zijn leven.
 
Volgens zijn advocaat werd Martínez, een woordvoerder voor de Argentijnse afdeling van Amnesty International, dicht bij zijn huis in de wijk Palermo in Buenos Aires ontvoerd. De kidnappers hielden hem gevangen in een huis. Martínez werd vervolgens in een verdoofd teruggevonden in de wijk Caballito. 
 
Volgens zijn advocaat is hij niet is geslagen of mishandeld. De snelle reactie van de overheid en de media aandacht zouden voor zijn snelle vrijlating hebben gezorgd.
 
“De ontvoerders hebben hem opgedragen om voorzichtig te zijn met wat hij zegt en doet tijdens de rechtszaak en het land moet verlaten. Ze probeerden hem bang te maken door te dreigen hem en zijn familie om te brengen”, aldus zijn advocaat.
 
De ontvoering doet denken aan de verdwijning van Julio López in 2006. López was getuige in de rechtszaak tegen een politieagent die beschuldigd werd van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur. López werd nooit teruggevonden. 
 
In 1977 bevond Martínez zich in gezelschap van bisschop Carlos Horacio Ponce de León toen deze verongelukte in een autobotsing dat zogenaamd een ongeluk was. De toen 19-jarige Martínez overleefde de botsing en vecht sindsdien voor een onderzoek naar de gebeurtenis. 
 
De rechter had Martínez opgeroepen voor een getuigenis nadat de voormalige Luitenant-kolonel Manuel Fernando Saint Amant was aangehouden als verdachte in de zaak rond de dood van de bisschop. Saint Amant is beschuldigd van verschillende verdwijningen ten tijde van de dictatuur maar is nog altijd op vrije  voeten hangende het onderzoek.
Bron : New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug