Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gevangenen onthoofd in Braziliaanse gevangenis

Datum : 25/08/2014
Land : Brazilië

Gevangenen onthoofd in Braziliaanse gevangenis

Volgens de Braziliaanse politie hebben opstandelingen in een gevangenis in de zuidelijke stad Cascavel vier medegevangenen gedood en verschillende andere verwond.

Twee van de slachtoffers zijn onthoofd en anderen zijn van het dak van het gebouw geduwd, van wie er twee omkwamen. Er waren zeker zevenhonderd gevangenen bij de opstand betrokken, die zondagochtend begon. De gevangenen zouden ontevreden zijn met de gang van zaken in de gevangenis, het voedsel en de hygiëne.

De problemen ontstonden toen bewakers die eten ronddeelden aan de gevangenen, werden overmeesterd. Zo’n duizend gevangenen namen delen van de gevangenis over, terwijl ze brand stichtten en plunderden. De opstandelingen hadden hun gezichten bedekt met geïmproviseerde bivakmutsen.De leiders van de opstand hebben minstens twee bewakers in gijzeling.

“Ze gebruiken het afgehakte hoofd van een van de gevangenen om een van de gijzelaars psychologisch te martelen”, zegt Jairo Ferreira, advocaat bij de bond van gevangenisbewakers. Er zijn beelden van terreur binnen de gevangenis”, zei hij tegen de lokale krant Gazeta do Povo.

Waarschijnlijk zijn bij het geweld tussen gevangenen ledenvan rivaliserende drugsbendes betrokken, meent corrspondent van de BBC in Rio de Janeiro. Er zijn onderhandelingen gaande om een eind te maken aan de opstand, die heeft geleid tot vernieling van het grootste deel van de gevangenis.  De staatssecretaris van Veiligheid van de staat Parana, Maria Tereza Uille Gomes, is naar Cascavel gereisd om de onderhandelingen over te nemen.

Brazilië staat wereldwijd op de vierde plaats wat betreft omvang van gevangenispopulatie. Er zijn ongeveer een half miljoen gevangenen in gevangenissen die voor 300.000 mensen geschikt zijn. Er zijn in het land veel gevangenissen die in slechte staat verkeren en in feite gerund worden door machtige criminele bendes.

Eerder dit jaar vroeg de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, om een onderzoek naar het grote aantal gewelddadige doden in Braziliaanse gevangenissen. Kort darvoor waren tientallen mensen omgekomen bij opstanden in een gevangenis in het noorden van het land.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug