Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gevechten in Rio na dood van een danser

Datum : 24/04/2014
Land : Brazilië

Gevechten in Rio na dood van een danser

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn gisteren dodelijke protesten uitgebroken na de dood van en jonge man die vermoedelijk door de politie in elkaar is geslagen. Dinsdagnacht is een man doodgeschoten tijdens de protesten in de favela Pavao-Pavaozinho. Demonstranten uit de favela richtten barricades op van brandende autobanden, waardoor de straten die naar de nabijgelegen toeristenwijk Copocabana leiden, werden afgesloten. Het geweld komt enkele weken voor de start van het WK voetbal. 

De onrust begon na de ontdekking van het lichaam van Douglas Rafael da Silva Pereira, een 26-jarige beroepsdanser in de wijk Pavao-Pavaozinho. Boze bewoners trokken op naar het lokale politiebureau en beschuldigden de agenten ervan Pereira te hebben doodgeslagen. Volgens ooggetuigen werden auto’s in brand gestoken en het politiebureau aangevallen. Uit de favela werd geweervuur gehoord. “Er was overal rook, schoten in de straten en mensen renden om thuis te komen”, aldus een bewoner.

Pavao-Pavaozinho is en van de arme wijken die valt onder het recente “pacificatie-programma”, waarbij de politie de wijk ingaat om de controle van de drugshandelaars over de wijk te breken. Het is een poging van het stadsbestuur om de zwaarbewapende bendes uit de wijken te krijgen en de autoriteit van de politie te herstellen voor de aanvang van het WK in juni en juli. Maar het programma is controversieel. De Braziliaanse politie wordt ervan beschuldigd excessief geweld te gebruiken en soms wijkbewoners te doden, die niets te maken hebben met de bendes.

Amnesty International zegt dat jaarlijks 2000 mensen in Brazilië omkomen ten gevolge van politiegeweld. “Deze poging om de favelas te pacificeren is een mislukking; het politiegeweld komt gewoon in de plaats van het geweld van de drugsbendes”, zegt bewoner Johanas Mesquita.
 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug