Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gevluchte burgemeester van Iguala aangehouden

Datum : 04/11/2014
Land : Mexico

Gevluchte burgemeester van Iguala aangehouden

In Mexico-stad zijn de voortvluchtige burgemeester van de stad Iguala, waar sinds eind september 43 studenten spoorloos zijn verdwenen, en zijn echtgenote gearresteerd. Dit zegt de politie.

José Luis Abarca wordt ervan beschuldigd de politie op 26 september opdracht te hebben gegeven om de 43 vermiste studenten op te pakken. Zij zouden van plan zijn geweest om een toespraak van Abarca's vrouw te verstoren. Na hun arrestatie zijn de studenten niet meer gezien.

De burgemeester zou zijn omgekocht door drugskartel Guerreros Unidos. De al gearresteerde leider van dat kartel heeft toegegeven dat de burgemeester en zijn kartel samenwerkten. Maar, zegt hij, de vrouw van de burgemeester had daarbij de leiding.

De verdwijning van de 43 studenten doet veel stof opwaaien. Waar ze zijn is nog altijd een groot raadsel. Ooggetuigen hebben nog gezien hoe de jongeren in politiebusjes werden afgevoerd. Daarna zijn ze meegenomen door Guerreros Unidos en is niets meer van ze vernomen.

Vrijwel niemand twijfelt eraan dat drugsbendes te maken hebben met de verdwijning van de studenten. Een opgepakt lid van de Guerrero Unidos heeft gezegd dat een van de bendeleiders hem de opdracht gaf 17 studenten te vermoorden. Mexicanen denken ook dat de politie de bendes heeft geholpen met de verdwijning.

Bron : NOS, Proceso
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug