Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geweld in Nicaragua gaat door

Datum : 16/07/2018
Land : Nicaragua

Geweld in Nicaragua gaat door

Nicaragua is al sinds april in de ban van anti-overheidsprotesten, waarbij al zo'n 350 mensen overleden zijn. Dit weekend vielen overheidstroepen de stad Masaya en enkele omliggende dorpen binnen. Alvaro Leiva, hoofd van de Nicaraguaanse Associatie voor Mensenrechten, zegt dat 22 voertuigen met troepen het gebied binnengetrokken zijn. Bij de acties vielen tien doden, zes burgers en vier leden van de overheidstroepen. Leiva waarschuwt mensen om binnen te blijven, omdat er onder andere sluipschutters aanwezig zouden zijn. 

Zondag vond tevens geweld plaats bij de Nationale Dialoog Conferentie, die de meningsverschillen tussen de overheid en de oppositie probeert op te lossen. Paramilitairen braken daar de ruiten en banden van de auto van Abelardo Mata, een bischop die bemiddelt in deze dialoog. Hij werd urenlang vastgehouden in een huis, totdat hij door de politie naar Managua vervoerd werd. 

Medardo Mairena, een plattelandsleider die eveneens deel uitmaakt van de Nationale Dialoog Conferentie, werd vorige week gearresteerd en beschuldigd van terrorisme. Een verklaring van de politie gaf aan dat hij "verantwoordelijk was voor de dood van vier politiemannen en een basisschoolleraar door zijn terroristische acties." De broer van Mairena werd vrijdag in de borst geschoten bij een protest tegen zijn arrestatie. 

Eerder dit weekend was ook hoofdstad Managua het toneel van overheidsgeweld. Troepen die de regering van president Ortega steunen vielen de Nationale Autonome Universiteit van Managua (UNAM) binnen, een centrum van de studentenprotesten in de hoofdstad. Bij deze actie kwamen twee studenten om het leven. Anderen zaten urenlang vast in een kerk, totdat een bischop zich ermee bemoeide en de studenten werden vrijgelaten. 

Internationaal hebben verschillende landen en organisaties, onder andere Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, Peru, Chili, Colombia, Spanje, Argentinië en de EU, de overheidsacties in de laatste paar dagen publiekelijk afgekeurd.

Bron : BBC, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug