Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gewelddadige patstelling in Bolivia

Datum : 01/11/2019
Land : Bolivia

Gewelddadige patstelling in Bolivia

Terwijl de nationale staking in Bolivia haar negende dag ingaat, nemen de sociale en economische problemen in het land toe. Ondertussen lijkt een oplossing voor het politieke probleem geen stap naderbij gekomen.

Nadat president Evo Morales tot winnaar uitgeroepen was bij de verkiezingen van 20 oktober, klaagde de oppositie onmiddellijk over fraude en riep de toch al getergde achterban op tot verzet (volgens hen had Bolivia in 2016 bij een referendum al Nee! gezegd tegen nog weer vier jaar Morales’). Burgercomités van de oppositie blokkeerden wegen of vliegvelden, burgercomités van Morales’ partij MAS ook – of ze probeerden elkaars blokkades af te breken.

Om de vermeende fraude te onderzoeken, had de oppositie eerder een onderzoek door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) geëist. Tot verbazing van velen ging Morales hiermee akkoord, maar toen ging het meningsverschil over de voorwaarden en dus bleven wegen en straten geblokkeerd. Een van de grootste steden van het land, Cochabamba, is inmiddels van de buitenwereld afgesloten door anti-MAS demonstranten die annulering van de verkiezingsuitslag eisen (dus inmiddels meer dan een fraudeonderzoek door de OAS), alert op MAS-aanhangers die ook in Cochabamba de verkiezingen gewonnen zou hebben.

Rellen tegen de verkiezingsuitslag hebben in het oostelijke departement Santa Cruz inmiddels twee doden geëist en hier en elders zijn tientallen mensen gearresteerd. Verspreid over het land staan zo’n 3.000 vrachtwagens stil vanwege de blokkades. Hierdoor wordt niet alleen de in- en uitvoer belemmerd, maar ook het vervoer van levensmiddelen en brandstof. Gemotoriseerd vervoer is vrijwel onmogelijk, mede doordat de benzinepompen niet meer bevoorraad worden.

Hoewel de krant El Deber ook vredesdemonstraties meldt, onder andere van transportondernemers in Cochabamba (foto), hebben deze nog niet veel effect gehad. El  Deber meldt dat sommige overheidsdiensten gewoon doorwerken, maar ook dat in andere delen van het land het openbare leven grotendeels stilligt.

 

 

 

Bron : El Deber
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug