Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gewonden bij schietpartij in pro-Lula protestkamp

Datum : 30/04/2018
Land : Brazilië

Gewonden bij schietpartij in pro-Lula protestkamp

Bij een schietpartij in het protestkamp dat in de Braziliaanse stad Curitiba is opgezet om de vrijlating van voormalig president Luiz Ignacio 'Lula' da Silva te eisen zijn twee gewonden gevallen. Dat maakten woordvoerders van de Partido de Trabalhadores (PT), de partij van Lula, zaterdag bekend. Het kamp bevindt zich voor de gevangenis waar Lula sinds 7 april vastzit voor corruptie. Hij is veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij een appartement zou hebben gekregen in ruil voor gunstige contracten voor het Braziliaanse bouwbedrijf OAS met staatsoliebedrijf Petrobras. 

Tientallen aanhangers van Lula protesteren tegen zijn gevangenschap, die grote gevolgen kan hebben voor de presidentsverkiezingen dit jaar. Lula is nog altijd favoriet in de peilingen. Hij zegt niets verkeerd te hebben gedaan en aanklagers hebben nog geen hard bewijs kunnen vinden dat Lula daadwerkelijk de wettelijke eigenaar van het appartement was, of dat hij er ooit binnen is geweest. 

PT-voorziter Gleisi Hoffmann schreef op Facebook: "Het #LulaLivre kamp was het doelwit van een schietpartij op zaterdagochtend. Twee mensen zijn gewond, waarvan één in kritieke toestand." Ook zei ze dat er meer dan twintig schoten afgevuurd zijn. De gewonde in kritieke toestand zou een lid zijn van de arbeidersbeweging in São Paulo. De Militaire Politie van Curitiba heeft bevestigd dat er een schietpartij was, waarbij één man in zijn nek is geraakt. 

Hoffmann reageerde boos en geschokt op het incident: "Dit is vreselijk! We moeten de hele wereld laten weten hoe gewelddadig Brazilië op dit moment is, getriggerd door haat en intolerantie. We kunnen niet zwijgen over de ernst van de situatie." Ook zei ze dat ze verwachtte dat de autoriteiten deze schietpartij grondig zullen onderzoeken. 

De belangrijkste vakbonden van Brazilië, waarvan de meesten Lula steunen, hebben grootschalige protesten aangekondigd voor 1 mei, de internationale dag van de arbeid. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug