Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gezamenlijk reddingsplan VS, Cuba en Mexico voor haaien in de Golf van Mexico

Datum : 20/09/2010

Gezamenlijk reddingsplan VS, Cuba en Mexico voor haaien in de Golf van Mexico

CUBA - Een team van wetenschappers uit de Verenigde Staten is in Cuba om te spreken over bescherming van haaien in de Golf van Mexico. Ook Mexico wil hierbij aansluiten.
De geplande samenwerking is het gevolg van de verbeterde relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba en het besef dat alleen een gezamenlijke aanpak de haaien kan redden. Hun populatie zou met 50% gedaald zijn.
"De Golf van Mexico is één ecosysteem, de zee behoort niet alleen toe aan de VS. De haaien zwemmen rond in de territoriale wateren van de drie landen en ze worden bedreigd", zei Pamela Baker, adviseur van het Environmental Defense Fund (EDF) in New York, in een eerder interview. Vissers wereldwijd vangen steeds meer haaien wegens de gestegen vraag uit China naar de geliefde haaivinnensoep. Geschat wordt dat jaarlijks73 miljoen haaien worden gevangen louter en alleen voor de vinnen, meldt het EDF.
Het effect van de BP olieramp in de Golf van Mexico is nog onbekend. Volwassen haaien konden wegzwemmen van de olievlek, die vooral naar de kustwateren wegdreef, maar dat zijn juist de plekken waar jonge dieren rondzwemmen. Hoe dit hun populatie heeft aangetast zal pas later duidelijk worden.
De biologen bepleiten een quotasysteem: vissers rond de Golf van Mexico mogen dan een bepaalde hoeveelheid haaien vangen in de Golf van Mexico, zodat de vangst duurzaam wordt. Volgens Baker staan de drie landen positief tegenover een gezamenlijke aanpak, maar zullen ze nog enkele praktische en politieke hindernissen moeten overbruggen. Cuba moet nog een systeem opzetten om de vangsten te tellen. Een team van Amerikaanse biologen heeft met een groep studenten van de universiteit van Havanna in enkele havens laten zien hoe ze soorten kunnen identificeren en data bijhouden. Het opzetten van een quotasysteem kan zowel voor Mexico als voor Cuba problemen opleveren door het gebrek aan middelen. Vooral voor Cuba vormt het communistisch economisch stelsel een grote uitdaging. Een kilo gedroogde haaienvinnen levert een visser in Cuba ongeveer 50 pesos op (40 euro); driemaal het gemiddelde maandloon voor een Cubaan.
Wat betreft de VS, vormt het reeds vijftig jaar durende handelsembargo tegen Cuba een groot struikelblok. Volgens de nu geldende regels kan de VS geen technologische kennis overdragen en kan er geen uitwisseling tussen wetenschappers uit beide landen plaatsvinden. Het programma zal dus heel diplomatisch moeten navigeren binnen dit mijnenveld van Amerikaans-Cubaanse betrekkingen. Sinds het aantreden van president Obama is er sprake van een bescheiden toenadering. Onder zijn regering kunnen Amerikaanse wetenschappers sneller vergunningen en visa krijgen om naar Cuba te reizen, maar kunnen ze geen Cubaanse wetenschappers in dienst nemen. Volgens Baker kan het daarom nog enkele jaren duren vooraleer het reddingsplan echt ten uitvoer kan worden gebracht.
(De Telegraaf/Desde Cuba)

 

 

Bookmark and Share


Terug