Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gids over slavernijverleden in Amsterdam

Datum : 28/06/2014

Gids over slavernijverleden in Amsterdam

Iedereen kan binnenkort de plekken in Amsterdam bezoeken die een rol speelden in de slavernij. Gisteren verscheen de Gids Slavernijverleden Amsterdam, waarmee je een tocht kunt maken langs ruim honderd locaties die direct of indirect verband houden met deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

Verschillende Amsterdamse families en bedrijven waren betrokken bij de slavenhandel en slavernij door de West-Indische Compagnie en de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. De gids vertelt ook het verhaal van de zwarte bevolking, die in de zeventiende eeuw in de hoofdstad woonde, het verzet tegen de slavernij en musea, archieven en monumenten die aandacht besteden aan de slavernijgeschiedenis.

De tweetalige gids wordt uitgegeven door de Vrije Universiteit, waar onderzoekers bezig zijn het Nederlandse slavernijverleden in kaart te brengen.

De gids is opgebouwd in vier thema’s:

  1. Het thema Handel en profijt draait om eigenaren en directeuren die actief betrokken waren bij diverse aspecten van slavernij en slavenhandel, handelaren in koloniale producten (tabak, suiker, koffie, katoen, kruiden en thee) of producenten en exporteurs van goederen die gebruikt werden als ruilmiddel (textiel, jenever, wapens, kralen, spiegeltjes).
  2. Zwart in de stad: al in de zeventiende eeuw woonden er zwarte mensen in Amsterdam, zoals blijkt uit het werk van kunstenaars als Rembrandt en Govert Flinck die hen schilderden.
  3. Verzet en protest: verzet tegen de slavernij in Amsterdam, op schepen en in de koloniën. In Suriname ontsnapten groepen slaven (marrons) van de plantages en zij vestigden zich in eigen nederzettingen. Er was ook verzet in Oost-Indië, zoals blijkt uit stukken van de VOC in Batavia. In Amsterdam waren discussies over de slavernij en ook protest.
  4. Musea en archieven: deze instituties tonen toenemende aandacht voor de geschiedenis van slavernij. Meer en meer organisaties, families en groepen onderzoeken nu hun eigen rol in de slavernij. Diverse monumenten verwijzen naar de geschiedenis van slavernij en kolonialisme.

De Gids Slavernijverleden is via deze website leverbaar vanaf 3 juli (en 1 juli reeds te koop op het Keti Koti Festival in het Oosterpark te Amsterdam).

Bron : ANP, VU
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug