Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Gitarist Raúl García Zárate overleden

Datum : 01/11/2017
Land : Peru

Gitarist Raúl García Zárate overleden

Zondag 29 oktober is gitarist Raúl García Zárate op 85-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. Opgeleid en werkzaam als advocaat werd hij tot ver buiten de grenzen van Peru bekend om zijn virtuoze gitaarspel. Op achtjarige leeftijd leerde hij gitaar spelen en toen hij twaalf jaar oud was gaf hij zijn eerste recital. Afkomstig uit Ayacucho werd García Zárate vooral bekend (en geliefd!) door zijn vertolking van Adiós pueblo de Ayacucho, een volksliedje waarin de liefde voor Ayacucho bezongen wordt: “Tot ziens, Ayacucho, ik ga weg, ik word gedwongen te vertrekken, ...”.

Met zijn gitaar trok García Zárate de wereld over en gaf ook in Europa concerten. Zijn arrangementen zijn niet alleen op plaat en CD vastgelegd (en Youtube natuurlijk) maar ook verkrijgbaar als bladmuziek. Tijdens zijn leven ontving hij vele onderscheidingen, zoals zijn verkiezing in 2008 tot een van de honderd personen die de Latijns-Amerikaanse cultuur het meest beïnvloed hebben.

In de Peruaanse krant La República werden herinneringen aan García Zárate opgehaald. Vijftig jaar geleden had men in Lima weinig waardering voor muziek uit de Andes, maar dat veranderde op slag door de vertolking van García’s Ayacucho in 1967: die was vernieuwend, zuiver, fris, diepzinnig en gevoelig. De schrijver van de herinneringen, toen een jonge student, vertelt hoe ze het plan vatten García Zárate uit te nodigen voor een optreden op de landbouwuniversiteit in Lima. “Was het de aanwezigheid van tweeduizend studenten uit Ayacucho die hem overtuigde de uitnodiging te aanvaarden?” García Zárate werd die avond in 1967 geïntroduceerd door schrijver José María Arguedas. “Wat jammer dat wij studenten in die dagen nog geen opnameapparatuur hadden om dit onvergetelijke moment vast te leggen!”

Bron : La República
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug