Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Gletsjers in de Andes slinken in recordtempo

Datum : 23/01/2013
Land : Bolivia

Gletsjers in de Andes slinken in recordtempo

Gletsjers in het tropische gedeelte van de Andes zijn sinds de jaren zeventig met gemiddeld 30-50 procent geslonken. De gletsjers, die tientallen miljoenen mensen in Zuid-Amerika van zoet water voorzien, zijn in de afgelopen driehonderd jaar niet zo snel geslonken als in de afgelopen decennia.
 
Volgens de studie, waarin data van de helft van alle gletsjers in de Andes is opgenomen, is de gemiddelde temperatuurstijging van 0,7C tussen 1950 en 1994 hier de belangrijkste oorzaak van. De auteurs van de studie concluderen verder dat overal in het tropische gedeelte van de Andes gletsjers smelten, maar dat dit het sterkst opgaat voor kleinere gletsjers op lagere hoogte.
 
“Omdat de maximale dikte van deze kleinere en laaggelegen gletsjers vrijwel nooit de veertig meter overschrijdt, is het zeer waarschijnlijk dat met deze jaarlijkse afname de gletsjers binnen enkele decennia compleet verdwijnen”, stelt Antoine Rabatel, de hoofdauteur van het artikel.
 
Mocht de jaarlijkse regenval in het gebied niet toenemen, dan kan de regio in de toekomst gaan lijden onder watertekorten, stellen de auteurs verder. Met name de Santa Valley in Peru en grote steden als La Paz kunnen hierdoor getroffen worden.
 

 


 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug