Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Globale oorlog tegen drugs gefaald, aldus ex-leiders

Datum : 03/06/2011

Globale oorlog tegen drugs gefaald, aldus ex-leiders

Een nieuw verschenen rapport beweert dat de globale oorlog tegen drugs gefaald is. Het rapport is opgesteld door een groep politici en ex-leiders, van onder andere Mexico, Colombia en Brazilië. Ook bekende schrijvers Carlos Fuentes en Mario Vargas Llosa werken mee aan het rapport.

Het rapport beweert dat de huidige drugsoorlog georganiseerde misdaad voedt, belastingbetalers miljoenen dollars kost en duizenden doden veroorzaakt. Daarbij is het consumeren van drugs alleen maar gestegen, zoals cijfers van de Verenigde Naties aantonen.

Het rapport roept dan ook op tot het legaliseren van sommige drugssoorten. Ook wil het dat drugsgebruik niet strafbaar meer is. Regeringen die de huidige drugsoorlog voeren worden bekritiseerd, waarbij de Verenigde Staten de heftigste kritiek ontvangt.

De huidige regeringen van de Verenigde Staten en Mexico reageren kritisch op het rapport. Ze vinden de bevindingen misleid en eenzijdig. Volgens hen zal legalisatie van drugs geen eind maken aan georganiseerde misdaad in bijvoorbeeld Mexico. Ook zouden daarbij andere misdaden, zoals ontvoering, afpersing en beroving, over het hoofd worden gezien. 
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug