Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Goedkeuring voor opdelen Claríngroep

Datum : 23/02/2014
Land : Argentinië

Goedkeuring voor opdelen Claríngroep

In Argentinië heeft de onafhankelijke mediawaakhond AFSCA afgelopen week het door mediabedrijf Grupo Clarín ingediende voorstel voor afstoting van bedrijfsonderdelen goedgekeurd. Halverwege augustus moet Clarín definitief opgedeeld zijn in zes afzonderlijke bedrijven. AFSCA directeur Sabbatella is tevreden: “Eindelijk is de controle van informatievoorziening niet langer in de handen van een kleine groep.”

Afgelopen week keurde de AFSCA de meeste inkrimpplannen goed van een aantal grote mediabedrijven, waaronder Clarín. De bedrijven hebben 30 dagen om met een gedetailleerd plan te komen over wat ze afstoten en aan wie. Vervolgens hebben ze 180 dagen de tijd om de operatie uit te voeren. Clarín bekijkt de mogelijkheden voor verkoop, liet Martín Etchevers, woordvoerder van de mediagigant weten. Het bedrijf bezit nu nog (digitale) TV, radio, internet, uitgeverijen, dagbladen en persbureaus. 

Sabatella concludeerde na de gesprekken: “Ik heb geen bezwaar tegen informatievoorziening, wel tegen controle daarover. Geen mediabedrijf, hoe groot ook, kan ongestraft de regering en de democratie beschadigen door het beperken van de pluriformiteit in de media. Eindelijk heeft Clarín zich overgegeven. Het stelt ons gerust dat alle mediabedrijven, zelfs de grootste en schadelijkste, zich aan de wet moeten houden.”

De uitlatingen van Sabbatella schoten bij Clarín in het verkeerde keelgat. “De oorlogszuchtige toon van de heer Sabbatella doet denken aan die van de leden van de huidige regering Kirchner. De AFSCA, in theorie een onafhankelijk instituut, staat partijdig, en intolerant tegenover die mediabedrijven waarover de staat geen controle heeft.”

De verplichte opdeling van grote mediabedrijven zoals Clarín, is het gevolg van de in november 2013 goedgekeurde Mediawet. De wet is ingediend door de regering van Fernándaz de Kirchner en beoogt versnippering van mediabedrijven ten gunste van de pluriformiteit in de media. Critici van haar regering zien in de wet een vorm van staatscensuur.

Bron : La Nación, Grupo Clarín
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug