Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Goudmijn in Pascua Lama beboet

Datum : 26/02/2013
Land : Chili

Goudmijn in Pascua Lama beboet

Het Canadese mijnbouwbedrijf Barrick Gold en met name hun project Pascua Lama dat in een deel van het Andesgebergte gevestigd is, heeft weer een boete gekregen omdat het project niet aan de normen voldoet. 

Pascua Lama is een mijnbouwproject om goud, zilver, koper en andere mineralen te delven uit de zuidelijke uitlopers van de Atacamawoestijn, op de grens tussen Chili en Argentinië en ligt op een hoogte van meer dan 4500 meter. Vanwege de nabijheid van zeldzame gletsjers, heeft Pascua Lama veel publieke protesten in beide landen gehad, met demonstraties en petities die aan de Chileense regering zijn aangeboden. Maar Chili en Argentinië hebben het project in beide landen goedgekeurd na controversiële maar grondige milieubeoordelingen. 

Dit keer heeft het Servicio de Evaluación Ambiental de Atacama, de instelling die verantwoordelijk is om dit soort projecten te beoordelen, besloten dat het project een zeer slecht milieueffect zou kunnen hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld om goud te delven cyanide gebruikt dat het water uit de Río Huasco vervuilt. Een groot deel van de gletsjers Toro 1, Toro 2 en Esperanza zullen verdwijnen en door het Chileense waterbeheer zal de loop van een andere rivier worden veranderd.

 
 
Bron : CNN Chile
Bookmark and Share


Terug