Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gouverneur stelt ultimatum aan landbezetters

Datum : 08/08/2011
Land : Argentinië

Gouverneur stelt ultimatum aan landbezetters

Het blijft onrustig in het noorden van Argentinië. Nadat de gouverneur van de noordelijke provincie Jujuy vorige week nog een lap grond beloofde aan families "die het echt nodig hebben", liet hij afgelopen zaterdag weten dat de landbezetters binnen vierentwintig uur de binnengevallen percelen moeten verlaten. Hij waarschuwde dat eenieder die het ultimatum naast zich neerlegt, zal worden uitgesloten van het huisvestingsprogramma van de overheid. Op de in bezit genomen gronden bevinden zich momenteel meer dan 20.000 personen, die wonen in geïmproviseerde tenten van zeildoek en lakens.

Ondertussen is de publieke opinie over de landbezetters van gematigd positief veranderd in onbegrip en woede, na onthullingen in de media over het geregisseerde karakter van hun zogenaamd ‘spontane’ acties. Veel bezettingen blijken te zijn georganiseerd door regeringsgetrouwe lokale politici en piqueteros, professionele actievoerders die zichzelf verhuren aan de hoogste bieder. De politieke oppositie in Buenos Aires twijfelt geen seconde over de motieven van de leiders van de landbezetting : "Hier is sprake van zieltjeswinnerij in het zicht van de verkiezingen."

 

Bron : El Mundo, Página/12, Clarín
Bookmark and Share


Terug