Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gouverneur wil leger inzetten tegen bendes

Datum : 09/03/2014
Land : Colombia

Gouverneur wil leger inzetten tegen bendes

In Colombia heeft de gouverneur van de deelstaat Valle de nationale regering gevraagd het leger naar de havenstad Buenaventura te sturen. De aan de Pacifische kust gelegen stad, die sinds decennia vanwege haar ligging in trek is bij drugssmokkelaars, wordt sinds een paar maanden geplaagd door hevige bendeoorlogen. Volgens officiële cijfers zijn tijdens de afgelopen twee maanden 54 moorden gepleegd, 20 mensen zijn verdwenen en 104 families zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. 

Geweld is geen onbekend fenomeen in Buenaventura. De stad geldt sinds decennia als dé doorvoerhaven van cocaïne naar het noorden. Eerst voor de guerilla, toen voor de paramilitairen en momenteel voor de Bacrim, criminele groepen. De huidige geweldsgolf vindt haar oorsprong in het najaar van 2012. Een lokale drugsbende, de Urabeños, vermoordde de leider van een rivaliserende bende, De Onderneming (La Empresa), die wraak zwoer. In 2013 leidde dit tot 5.000 mensen die (gedwongen) op de vlucht sloegen, 187 moorden, en 45 verdwijningen.

Critici van de gouverneur van Valle zeggen dat de oplossing voor het geweld niet ligt in meer militairen, maar in de aanpak van de extreme armoede onder de hoofdzakelijk Afro-Colombiaanse bevolking. De stad is al jaren gemilitariseerd, zeggen ze. In de haven liggen twee marinevloten, het politiekorps is uitgebreid met duizend man, en er is een elitekorps voor de aanpak van de gewapende bendes. Ondanks hun aanwezigheid is het geweld toegenomen. Het is de vraag of meer leger en politie bijdraagt aan de veiligheid. De lijst van corrupt veiligheidspersoneel is lang. 

De Ombudsman heeft de regering opgeroepen een speciaal gezant te benoemen voor de aanpak van de problemen. Die gezant is nodig omdat de problemen van de stad geen kwestie zijn handhaving van de openbare orde. “Dit is een sociaal probleem. Voorwaarde om het geweld te stoppen is het bieden van betere voorzieningen; onderwijs, woningen, infrastructuur aan de achtergestelde grotendeels Afro-Colombiaanse bevolking.”

Bron : Caracol, Semana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug