Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gouverneursverkiezingen Venezuela gehuld in fraude

Datum : 16/10/2017
Land : Venezuela

Gouverneursverkiezingen Venezuela gehuld in fraude

De voorzitter van de Nationale Electorale Raad, Tibisay Lucena, maakte bekend dat de Socialistische Partij van president Nicalás Maduro in 17 van de 23 provincies de gouverneursverkiezingen heeft gewonnen.

President Nicolás Maduro noemde het een overwinning voor het Chavisme, het socialism dat de naam draagt van ex-president Hugo Chávez. Leiders van de oppositie noemden het fraude.

De oppositiecoalitie MUD heeft geweigerd de uitslag te erkennen en eist een comlete hertelling, aldus campagneleider Gerardo Blyde. Hij zei dat “noch de Venezolanen, noch de wereld deze fictie zal slikken.”  

De CNE lag eerder dit jaar onder vuur toen het bedrijf dat de stemsystemen had geleverd voor de verkiezingen in juli voor een gronwetgevende vergadering had gezegd dat de resultaten waren gemanipuleerd. De CNE wees de beschuldigingen van de hand en gebruikte voor de verkiezingen van afgelopen zondag een ander bedrijf.


De regering van Maduro kwam in recente peilingen niet verder dan 20 procent van de stemmen en oppositieleiders zeggen dat de telling van de verkiezingen niet ‘schoon’ kan zijn. De uitslag kan gevolgen buiten de landgrenzen hebben; de regering van de Amerikaanse president Donald Trump staat achter de oppositie en noemde deze verkiezingen frauduleus.

De voormalige president van Costa Rica, Laura Chinchilla, tweette dat de resultaten “de kroniek van een aangekondigde fraude waren. Het is geen verrassing, dictaturen verliezen nooit.”

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug