Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Graftombe Maya-koningin ontdekt in Guatemala

Datum : 07/10/2012
Land : Guatemala

Graftombe Maya-koningin ontdekt in Guatemala

Archeologen hebben in Guatemala een graftombe ontdekt die mogelijk de laatste rustplek was van een machtige Maya-koningin. De vondst kan nieuw licht werpen op de politieke rol van vrouwen ten tijde van het klassieke Maya-tijdperk, zeiden deskundigen donderdag.

Een team Guatemalteekse en Amerikaanse archeologen stuitte op een grafkamer in de ruïnestad El Perú-Waka'i, in het regenwoud van het Midden-Amerikaanse land. De tombe werd gevonden bij een piramidevormige tempel. "Dat iemand daar begraven werd, betekent dat die persoon ook na de dood nog werd vereerd", concludeert de leider van het onderzoek.

De onderzoekers ontdekten een stenen pot die volgens hen was gewijd aan krijger-koningin K'abel, die over het gebied heerste in de zevende eeuw. Naast de stenen pot werden andere aanwijzingen gevonden, zoals aardewerken schalen, juwelen van jade, duizenden scherven van lavaglas en een grote steen met inscripties die verwijzen naar K'abel. De pot van albast toont het hoofd en de arm van een vrouw op leeftijd en tekeningen die wijzen op de naam van de koningin. Het rijkgevulde graf bewijst volgens de archeologen dat de koningin is begraven met alle egards die een mannelijke heerser zou hebben gekregen.

Bron : Volkskrant, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug