Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gratie ex-president Fujimori van Peru ingetrokken

Datum : 04/10/2018
Land : Peru

Gratie ex-president Fujimori van Peru ingetrokken

Een rechtbank in Peru heeft de gratie aan de voormalige president van het land, Alberto Fujimori, ingetrokken. Fujimori kreeg in december vorig jaar gratie wegens gezondheidsredenen, negen jaar nadat hij schuldig was bevonden aan banden met een doodseskader en twee bloedbaden. Maar een rechtbank beval hem terug te gaan naar de gevangenis, nadat een groep slachtoffers een beroep had gewonnen tegen het besluit van de toenmalige president Pedro Pablo Kuczynski.

De meeste Peruanen hadden aangenomen dat Fujimori, nu 80, de rest van zijn leven in de gevangenis zou zitten. In 2009 was hij immers veroordeeld tot 25 jaar voor het bevel tot de moord op 25 mensen door een door de overheid gesteund doodseskader tijdens het interne conflict in Peru.

Maar in december 2017 werd hij wegens gezondheidsredenen uit de gevangenis naar een ziekenhuis in de hoofdstad Lima gebracht; hij leed aan een lage bloeddruk en een abnormaal hartritme.

Kuczynski, die in maart dit jaar ontslag nam als gevolg van een schandaal met stemverklaringen, gaf hem in december gratie, wat aanleiding was voor protesten in Lima - zelfs terwijl de aanhangers van Fujimori buiten het stadsziekenhuis vierden dat hij was vrijgelaten.

Het pardon werd algemeen gezien als onderdeel van een politieke deal. Kuczynski was amper drie dagen eerder aan een beschuldiging ontkomen, met steun van de aanhangers van Fujimori. Carlos Rivera, die de familieleden van de slachtoffers vertegenwoordigt, zei dat het besluit om de gratie terug te draaien "het recht op gerechtigheid herstelt voor de familieleden van de slachtoffers".

Fujimori wordt door velen in Peru bewonderd voor het meedogenloos verpletteren van maoïstische rebellen in de jaren 1990, waarmee een einde werd gemaakt aan een conflict dat tienduizenden levens kostte. Maar zijn critici zeggen dat hij een corrupte dictator is die terecht gevangen werd gezet omdat hij bevel gaf tot de moorden op onschuldige boeren.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug