Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gratis morning-afterpil in Ecuador

Datum : 20/04/2013
Land : Ecuador

Gratis morning-afterpil in Ecuador

De Ecuadoriaanse regering heeft besloten de morning-afterpil gratis beschikbaar te maken in verschillende gezondheidscentra in het land. Ze maken hiermee dit anticonceptiemiddel zonder doktersrecept toegankelijk via het publieke zorgsysteem. Het belangrijkste doel van de maatregel is het hoge aantal tienerzwangerschappen tegen te gaan. 

Ecuador heeft het hoogste aantal tienermoeders van Zuid-Amerika. Het aantal geboortes bij moeders tussen de vijftien en negentien jaar oud is gestegen van 31.053 in 2004 naar 45.708 in 2011. Dit is 17 procent van het totale aantal zwangerschappen in het land. De morning-afterpil was al langer in Ecuador verkrijgbaar, maar vrouwen moesten een doktersrecept hebben en betalen voor het middel. Door de pil gratis en gemakkelijk beschikbaar te maken hoopt de regering ook deze jonge doelgrpep te bereiken.

In combinatie met betere voorlichting hoopt de regering dat deze maatregel het aantal tienerzwangerschappen zal doen dalen.  "Als de jeugd de maturiteit heeft om een seksuele relatie te hebben, dan hebben wij de plicht om hen de onbeperkte toegang tot de pil te garanderen, zonder dat daar toestemming van derden voor nodig is'', aldus minister Carina Vance.

Er is echter ook veel discussie over de maatregel, met name vanuit de katholieke kerk. De aartsbisschop van Guayaquil, Antonio Arregui, heeft de maatregel stellig tegengesproken. Hij refereerde hierbij specifiek naar president Rafael Correa. ''President Correa is God niet en mag zich niet als een goddelijke macht gedragen door het bewustzijn van jongeren te beïnvloeden'', aldus de bisschop. 

Tevens is er discussie tussen de kerk en de regering of de pil gezien moet worden als een aborterend middel. De regering beschouwd de pil als een anticonceptiemiddel, en zegt dat het wetenschappelijk bewezen is dat de pil niet aborterend werkt. Dit is ook het standpunt van de World Health Organization (WHO). De katholieke kerk vindt echter dat het wel om een vorm van abortus gaat.

84 procent van de bevolking is het echter eens met de maatregel, zo blijkt uit een onderzoek in 2011. Vance concludeert: ''Het wordt dus sterk aanvaard. De regering is vastbesloten de rechten van de bevolking te garanderen, en daarbij horen ook de seksuele en reproductieve rechten."

Bron : Mondiaal Nieuws, Argentina Independent
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug