Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Graven Chinese dwangarbeiders ontdekt in Peru

Datum : 27/08/2017
Land : Peru

Graven Chinese dwangarbeiders ontdekt in Peru

Archeologen in Peru hebben tijdens een recentelijke opgraving bij een oude piramide zestien graven van Chinese dwangarbeiders van rond het begin van de twintigste eeuw gevonden. De vondst werpt licht op een grotendeels onbelicht deel van de Peruaanse geschiedenis.

Opgravingshoofd Rixana Gomez maakte de ontdekking vrijdag openbaar. De onderzoekers denken dat het gaat om de graven van Chinese arbeiders, die in groten getale en onder wurgcontract naar Peru werden gehaald, nadat de slavernij in 1854 was afgeschaft. De zestien Chinese graven dateren uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Waarschijnlijk werkten de arbeiders op een plantage in de buurt. Ze plukten daar katoen "onder zeer moeilijke" omstandigheden, aldus Gomez.

De graven werden gevonden aan de top van een piramide van adobe (zonsteen) in Lima. Die werd rond 1000 n.Chr. gebouwd door het Ichma-volk en later ingelijfd door de Inca's. De piramides, zogeheten 'huacas', werden gebruikt als administratieve en religieuze centra. Leden van de elite werden er vaak begraven, vergezeld door gouden objecten, aardewerk en mensenoffers.Volgens de archeoloog hing er na de Spaanse invasie van het Inca-rijk nog eeuwenlang een zweem van heiligheid rond de huacas. Mogelijk waren ze daarom in trek als begraafplaatsen bij de Chinese arbeiders. Rond het begin van de twintigste eeuw mochten Chinezen niet op de katholieke kerkhoven van Lima worden begraven en moesten ze op zoek naar alternatieve locaties.

De vondst laat mogelijk zien hoe de Chinezen in Peru langzaam meer inkomsten en aanzien kregen. De eerste elf lichamen werden in lijkwaden van textiel begraven, terwijl de laatste vijf blauw-groene jassen droegen en in houten kisten ter aarde werden besteld. Een van de kisten bevatte een opiumpijp en een kleine aardewerken pot.

Bron : Reuters, ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug