Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Green Force plant mangroven op Curaçao

Datum : 16/09/2012
Land : Curaçao

Green Force plant mangroven op Curaçao

Green Force, een organisatie die zich inzet voor een groener Curaçao, heeft eergisteren dertien mangroven geplant naast het Sea Aquarium. Verder zijn er nog negen andere mangrove boompjes achtergelaten door Green Force, die het personeel van het aquarium in de buurt gaat planten.

Mangrovebossen zijn volgens Green Force belangrijk om verschillende redenen: ten eerste vormen zij de kraamplaats van vele soorten vissen, krabben en vogels. “Het is geen geheim dat de visstanden zeer laag zijn op Curaçao en dat er duidelijk een lijn valt te trekken tussen de verdwijning van de vissen met die van de mangroven”, aldus Timo Brouwer van Green Force.

“Door de mangroven te beschermen, bescherm je de visstanden. Door de koraalduivel is het belangrijk om mangroven te hebben, daar kunnen de kleinere vissen van andere soorten hun schuilplaats vinden tegen deze plaag”, zegt Brouwer. Ten tweede vormen deze bossen een bufferzone die alle vuil, materialen, chemicaliën en meer tegen houden. Daardoor wordt het koraalrif beschermt tegen deze schadelijke stoffen. “Een gezond koraalrif zorgt voor een gezond onderwater leven en is een grote trekpleister voor het toerisme”, meent de voorman van Green Force.

Mangroven op Curaçao genieten geen wettelijke bescherming buiten conserveringsgebieden. Green Force roept de regering op om de mangroves 100 procent te beschermen, ook buiten conserveringsgebieden. “Het uitblijven van duurzame ontwikkeling van ons kustgebied heeft er voor gezorgd dat tussen 60 tot 80 procent van de mangroven verloren zijn gegaan”, aldus Brouwer.

Bron : Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug