Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Greenpeace heeft spijt van Nazca-stunt

Datum : 12/12/2014
Land : Peru

Greenpeace heeft spijt van Nazca-stunt

Greenpeace heeft zijn excuses aangeboden voor de publiciteitsstunt die de organisatie uithaalde bij de Nazca-lijnen in Peru. Activisten plaatsten daar een banner naast de gigantische kolibrie die indianen daar 1500 jaar geleden in de woestijn kerfden. Ze hoopten hiermee druk uit te oefenen op de VN Top die op dit moment plaatsvindt in Lima, de hoofdstad van Peru.

De Peruaanse overheid zei juridische stappen te zullen ondernemen tegen de activisten. De Nazca-lijnen zijn een belangrijk deel van het culturele erfgoed van Peru. Ze zijn zeer kwetsbaar. Bezoek aan het gebied wordt streng gecontroleerd en iedereen moet hier speciale schoenen dragen om de bodem niet te beschadigen.

"Ons bericht bij de Nazca-lijnen wil aandacht vestigen op de erfenis die we toekomstige generaties nalaten. Wij willen niet dat dat een erfenis is van klimaatverandering," zo zei een van de activisten op een video van Greenpeace. Voor de Peruaanse overheid was de erfenis van de stunt echter schade aan eeuwenoud cultureel erfgoed. De activisten zouden een verboden gebied hebben betreden en daar voetstappen hebben achtergelaten. Van Greenpeace wordt geëist de namen van de activisten door te geven zodat die vervolgd kunnen worden. Ze zouden tot zes jaar celstraf kunnen krijgen.

Greenpeace heeft ondertussen officieel zijn excuses aangeboden en wil gaan praten met de overheid om haar daden uit te leggen. "We wilden aandacht vestigen op klimaatverandering en ook eer betuigen aan de volkeren die in dit gebied leefden zonder het te beschadigen," aldus een woordvoerder.

Greenpeace zegt te begrijpen dat de actie niet in goede aarde viel en wil meewerken aan iedere vorm van onderzoek dat de Peruaanse overheid wil uitvoeren naar de actie. Ook zegt het "eerlijke en redelijke" consequenties van de actie te zullen aanvaarden. De internationale directeur van Greenpeace Kumi Naidoo zal naar Peru reizen om persoonlijk zijn excuses aan te bieden.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug