Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grens Chili en Peru open na vondst landmijnen

Datum : 23/02/2012
Land : Chili

Grens Chili en Peru open na vondst landmijnen

Chili heeft de belangrijkste grensovergang naar Peru weer geopend, nadat die maandag was gesloten. Honderden reizigers waren gestrand. Door hevige regenval waren er landmijnen op de weg terecht gekomen. Militairen hebben de mijnen onschadelijk gemaakt.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft Chili langs haar noordgrens duizenden mijnen geplaatst tijdens een periode van spanning met Peru. Ruim 100 landmijnen kwamen door de regenval terecht op de weg van Arica in Chili naar Tacna in Peru.

Militairen groeven ook afvoerkanalen om een herhaling te voorkomen. Speciale bussen werden ingezet om de gestrande Chileense reizigers van Tacna naar huis te brengen.

Grensgeschillen zijn een erfenis uit de Pacifische Oorlog in de 19e eeuw, die ermee eindigde dat Chili een deel van het zuiden van Peru en van de Boliviaanse kustlijn annexeerde.

Chili heeft het Ottawa Verdrag getekend dat mijnen wil uitbannen. Het land hoopt alle mijnen in het gebied in 202o te hebben opgeruimd.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug