Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grens Venezuela-Colombia blijft dicht

Datum : 27/08/2015
Land : Venezuela

Grens Venezuela-Colombia blijft dicht

Een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela blijft voorlopig gesloten. De Venezolaanse President Maduro liet de overgang vorige week sluiten nadat smokkelaars drie Venezolaanse soldaten en een burger verwondden. Tegelijkertijd kondigde hij de deportatie van illegale Colombianen in Venezuela aan.

De handhaving van de afsluiting werd bekend gemaakt na overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken gaf aan dat een eerste stap is genomen op “de weg die ons in staat stelt een nieuwe grens te creëren”. Binnenkort volgt een overleg tussen de ministers van Defensie van beide landen.

Het grensgebied rondom Cucuta is een verzamelplaats voor smokkelaars die gesubsidieerde goederen kopen in Venezuela en tegen winst in Colombia verkopen. In het gebied opereren verschillende criminele bendes, waarvan een deel overblijfselen zijn van de paramilitaire groepen die oorspronkelijk werden opgericht om de rebellen van FARC te bestrijden.

Om deze bendes te bestrijden kondigde Maduro vrijdag de noodtoestand af voor een periode van 30 dagen. Hierdoor mogen de autoriteiten huizen doorzoeken zonder huiszoekingsbevel. Inmiddels zijn meer dan 1.000 Colombianen gedeporteerd en naar schatting nog 5.000 zelf naar hun moederland vertrokken via de rivier Tachira die beide landen scheidt. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug