Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Groene kandidaat favoriet voor presidentschap Colombia

Datum : 28/04/2010

Groene kandidaat favoriet voor presidentschap Colombia

COLOMBIA – In de peilingen voor de presidentsverkiezingen in Colombia doet de groene kandidaat, Antanas Mockus, het de laatste tijd goed. In de meeste peilingen scoort hij nu beter dan de kandidaat van de regeringspartij. De verkiezingen vinden op 30 mei plaats.
Dat Colombianen genoeg hebben van de linkse rebellen van de FARC was bepalend bij de twee vorige presidentsverkiezingen, in 2002 en 2006, toen de conservatieve politicus Álvaro Uribe won. Nu keert het land zich met evenveel overtuiging tegen de politieke tactieken van de huidige president en diens opvolger Juan Manuel Santos, ten gunste van Antanas Mockus.
Mockus, filosoof, wiskundige en voormalig burgemeester van Bogota (1995-1997 en 2001-2003) lijkt de belichaming van een nieuw soort politiek te zijn. "Een regering van Antanas Mockus en de groenen zal in niets lijken op wat we al gezien hebben", schreef de invloedrijke columnist Daniel Coronell van het tijdschrift Semana.
Aanvankelijk viel Mockus niet op in de peilingen, maar de laatste weken groeide zijn aanhang sterk. Als Colombia vandaag een president zou kiezen, dan zou hij 38 procent halen, tegen 29 procent voor Santos. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent haalt, dan is er op 20 juni een tweede ronde met de beste twee kandidaten. In dit scenario zou Mockus 50 procent halen en Santos 37 procent. Een andere peiling, voorspelt ook al 50 procent voor Mockus in een eventuele tweede ronde, tegenover 44 procent voor Santos.

Mockus geeft de indruk een antipoliticus te zijn. Bij zijn kandidaatstelling verraste hij door te zeggen: "Als u voor mij gaat stemmen, maar dat niet in eer en geweten doet, dan stemt u beter niet voor mij. Stem voor diegene waarvoor u volgens uw geweten moet stemmen."
In een debat met vijf andere kandidaten, op 19 april, gaf Mockus een opvallend antwoord op de vraag of hij het bevel zou geven om een bombardement uit te voeren in een buurland als zich dezelfde omstandigheden zouden voordien als in maart 2008, toen Colombia FARC-commandant Raúl Reyes aanviel op Ecuadoraans grondgebied. De groene kandidaat zei dat hij de grondwet en de internationale verdragen zou naleven en indien nodig naar de internationale rechtbanken zou stappen. In een land dat de laatste jaren geteisterd wordt door politieke schandalen, waar verkiezingsresultaten worden gekocht en oppositieleden worden bespioneerd, viel zo'n antwoord duidelijk op.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug