Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Groene tortilla's in Mexico

Datum : 22/03/2010

Mexicaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om tortilla's te maken. Die vermindert het energieverbruik en vervuilt veel minder water, en dat tikt aan in een land waar bij elke maaltijd maispannenkoeken worden opgediend. De tortilladeegfabrieken in Mexico koken mais in kalkwater voor de korrels te malen en er deeg van te maken. Het kookwater, dat veel zetmeel, cellulose en calcium bevat, komt in de riolering terecht.
Voor elke kilo mais is twee liter water nodig. Een kleine tortilladeegfabriek produceert al meer dan duizend liter afvakwater per dag, en Mexico telt zeker twintigduizend deegmakers. De 107 miljoen Mexicanen eten elk gemiddeld tachtig kilo tortilla's per jaar.
Onderzoekers van de afdeling biotechnologie van de Autonome Universiteit van Mexico-Stad (UAM) hebben nu de eeuwenoude techniek verfijnd waardoor er viervijfde minder water nodig is bij het koken van de mais. Na het koken blijft er meer deeg over. Met zonne-energie kan het koken tegelijk veel milieuvriendelijker gebeuren. Het probleem is dat water niet op kooktemperatuur kan worden gebracht met eenvoudige zonneboilers. Voorlopig is er nog aardgas nodig om bijkomende hitte te leveren. Maar volgens de UAM kunnen de tortillafabrieken in de toekomst ook met minder warm water werken, dankzij ingrepen in het kookproces. De onderzoekers werken aan goedkope machines die de nieuwe technieken toegankelijk maken voor de meerderheid van de kleinschalige deegmakers. Ze hopen dat de regering helpt de nieuwe machines in heel het land te verspreiden.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug