Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Grondwatertekort dreigt in Chileense Atacama

Datum : 17/08/2018
Land : Chili

Grondwatertekort dreigt in Chileense Atacama

Excessieve grondwaterwinning in de Atacama-woestijn, het noorden van Chili, kan grote gevolgen hebben voor zo’n anderhalf miljoen mensen die afhankelijk zijn van dat water. Daarvoor waarschuwen gerenommeerde Chileense wetenschappers.

De Atacama-woestijn, toch al de droogste plek op aarde, strekt zich uit over vier regio’s in het noorden van het land. In een manifest stellen de wetenschappers dat het grondwater in de regio beschouwd moet worden als een niet-hernieuwbare bron. Mijnbouwbedrijven, de landbouw en grote steden maken van gebruik van de ondergrondse reservoirs, die dateren van meer dan 10.000 jaar geleden. Er wordt echter meer water onttrokken dan er bijkomt.

Calogero Santoro, archeoloog en een van de initiatiefnemers van het manifest, constateert dat lang niet iedereen zuinig omgaat met water. Hij zegt dat bedrijven de noodzaak er niet van inzien, omdat ze nu nog geen problemen ervaren: “Het Chileense systeem is helemaal ontworpen om deze bedrijven zo goed mogelijk te laten functioneren. Maar er liggen problemen op de loer.”

De wetenschappers roepen op tot bewustwording over dreigende watertekorten, diepgravend onderzoek naar de kwestie en investeringen in technologie die nieuwe oplossingen biedt en niet juist de problemen erger maakt.

“De eerste stap is een cultuurverandering. Als de bewustwording groeit, worden nieuwe processen ontwikkeld en nieuwe technologie voor die productieprocessen”, zegt Santoro. “Helaas investeert de private sector niet in dit soort oplossingen.”

Hugo Romero, hoogleraar van de Universiteit van Chili en voorzitter van het Chileense Genootschap voor Geografische Wetenschappen, waarschuwt dat het onderzoek naar de waterhuishouding in dit gebied tot nu toe minimaal is geweest. “En het onderzoek dat er is geweest, is vaak uitgevoerd door consultancybureaus die dat in opdracht van grote bedrijven deden.”

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug