Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Groot onderzoek bendegeweld Caribisch Nederland

Datum : 05/08/2018
Land : Curaçao

Groot onderzoek bendegeweld Caribisch Nederland

Waarom worden er op de Caribische eilanden zoveel mensen gedood? En hoe krijg je dit aantal omlaag? Met een databank willen wetenschappers antwoorden vinden op deze vragen. Het zou  justitie en politie op de eilanden kunnen helpen om het aantal moorden omlaag te krijgen.

“Ruwe cijfers laten zien dat het aantal moorden op de eilanden tien tot twintig keer zo hoog is als in Nederland. In verhouding met de bevolking op de eilanden is dat enorm”, zegt wetenschapper Marieke Liem die het onderzoek leidt.

De databank die Universiteit Leiden gaat opzetten, is voor alle zes Caribische eilanden in het Koninkrijk. Daarin komen belangrijke gegevens over de zaken, slachtoffers, daders en eerdere criminele voorgeschiedenis en hun veroordeling. “De resultaten zouden op de eilanden én in Nederland ook gaan helpen bij de opsporing en berechting van verdachten”, aldus Liem. Als Nederland en de eilanden beleid willen maken om moorden zoveel mogelijk te voorkomen, dan is dit project volgens wetenschappers ‘essentieel’. “Justitie en politie kunnen weinig met alleen de ruwe moordcijfers”, aldus Liem.

De onderzoekers zijn benieuwd naar de relatie tussen Curaçao en Nederland als het gaat om moord. “Met de databank zou je kunnen zien hoe conflicten zich verplaatsen. En in hoeverre doden onder Antillianen in Nederland te maken hebben met die conflicten op de eilanden.”

Er kan ook iets anders aan de hand zijn op de eilanden, wat het hoge aantal moordcijfers verklaart, waarschuwt Liem. De zogenaamde ‘import-moorden’ uit buurlanden zoals Venezuela. “In sommige gebieden en landen van Europa, zoals Montenegro, zie je ook dat veel criminelen uit andere landen daar komen om deals te sluiten. Daar vinden ook veel afrekeningen plaats.”

Zo’n databank bestaat al in Nederland en die blijkt belangrijk. “De Nederlandse politie heeft ook niet één overzicht. Je moet ook nog eerst langs het Openbaar Ministerie, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en zo nog zeven andere instanties om een goed overzicht te krijgen”, aldus criminoloog Marieke Liem.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug