Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grootste coalitiepartij stapt uit Braziliaanse regering

Afzetting president Rousseff dichterbij

Datum : 29/03/2016
Land : Brazilië

Grootste coalitiepartij stapt uit Braziliaanse regering

De Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMBD), de grootste partij van Brazilië, stapt uit de regeringscoalitie. Afgelopen dinsdag besloten partijleiders dat hun zes ministers moesten aftreden, onder wie ook de vicepresident in de regering van president Dilma Rousseff.  Een dag eerder was Henrique Eduardo Alves, minister van Toerisme, al afgetreden, de zevende minister van de PMBD. 

De PMBD riep op tot een “onmiddellijk vertrek” uit de regering van Dilma Rousseff. Dit kan de procedure voor afzetting van Rousseff versnellen. Parlementsleden van de oppositie willen haar afzetten omdat ze cijfers zou hebben gemanipuleerd tijdens haar verkiezingscampagne om een groeiend tekort te verdoezelen. 

Rousseff kan nu in mei door het Congres tijdelijk uit haar ambt worden ontheven. Ze zou dan worden vervangen door vicepresident Michel Temer (foto, midden) , leider van de PMDB, terwijl de Senaat beslist of ze definitief moet aftreden. Volgens Osmar Tera, parlementslid voor de PMDB, bestaat er weinig twijfel welke kant het op zal gaan: “Het is een afscheid van de regering.”

Analisten stellen dat een aanzienlijk aantal parlementsleden van de PMDB zich al een tijd ongemakkelijk voelde over de alliantie met de linkse Arbeiderspartij (PT) van Rousseff. Hun onbehagen is verergerd door oproepen tot aftreden van Rousseff en een verbreding van het corruptieschandaal waarbij hooggeplaatste leden van de PT zijn betrokken. 

Om een afzettingsprocedure te voorkomen moet een derde van het Huis van Afgevaardigden ertegen stemmen. Zonder de PMDB kan Rousseff meteen 69 stemmen verliezen van de 513 leden. Een andere coalitiepartner, de centrumlinkse Sociaaldemocratische Partij (PSD) heeft haar parlementsleden de vrije keus gegeven. 

Afgelopen maandag vergeleek Luiz Inácio Lula da Silva, Rousseff's mentor en voormalig president, de pogingen haar af te zetten met een coup. Maar Lula staat zelf onder druk. Het Hooggerechtshof schorste eerder deze maand zijn benoeming tot stafchef van Rousseff. Volgende week volgt de definitieve beslissing.

De oppositie zegt dat Rousseff de post aan Lula had gegeven om zo te ontkomen aan een onderzoek en mogelijke vervolging wegens aantijgingen van het witwassen van geld. Volgens de Braziliaanse wet kunnen kabinetsleden alleen onderzocht worden door het Hooggerechtshof en niet door lagere gerechtshoven. 

Er zijn massale demonstraties geweest om het aftreden van Rousseff te zetten in steden als São Paulo en Rio de Janeiro. Maar er zijn ook demonstraties geweest ten faveure van Rousseff, waarin werd gesteld dat de president slachtoffer is van een campagne om de Arbeiderspartij uit de regering te verdrijven. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug