Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

'Grootste dinosaurus ooit' ontdekt in Argentinië

Datum : 18/05/2014
Land : Argentinië

'Grootste dinosaurus ooit' ontdekt in Argentinië

Wetenschappers hebben een fossiel van een nog onbekende Diplodocus ontdekt in Argentinië. De opgegraven dinosaurus is afkomstig uit het vroege Krijt, een periode die 144 miljoen jaar geleden begon en 66 miljoen jaar geleden eindigde.

Tot nu toe werd aangenomen dat de Diplodocus, die mede dankzij zijn lange nek en staart een lengte kon bereiken van 25 meter, al uitgestorven was in die periode. Dat melden Argentijnse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De Diplodocus is opgegraven in de Argentijnse regio Patagonië. De botten zijn verbrijzeld en incompleet, maar de wetenschappers hebben toch kunnen vaststellen dat het om een nog niet eerder waargenomen soort gaat. Vooral de verbinding tussen de staart, die ongeveer dertien meter lang kon worden, en de ruggenwervels van het dier, is uniek. De dinosaurus heeft de naam Leinkupal laticauda gekregen. Het is voor het eerst dat er een fossiel van een Diplodocus is gevonden in Zuid Amerika.

Maar vooral de periode waarin het dier leefde, verbaast wetenschappers. Lang werd aangenomen dat alle Diplodocussen 144 miljoen jaar geleden uitstierven door een nog onbekende oorzaak. "Maar deze bevinding laat zien dat deze groep overleefde tot in het vroege Krijt", aldus hoofdonderzoeker Pablo Gallina.Waarschijnlijk stierven de 'langnek-dinosaurussen' 144 miljoen jaar geleden niet wereldwijd uit, maar slaagden ze erin om langer te overleven in Zuid Amerika.

Bron : BBC World, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug