Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Grootste natuurreservaat Midden Amerika bedreigd

Datum : 23/06/2014
Land : Nicaragua

Grootste natuurreservaat Midden Amerika bedreigd

Meer dan 30.000 leden van de Mayagna-gemeenschap in Nicaragua dreigen te verdwijnen, net als het regenwoud waar ze wonen, als de staat niet snel actie onderneemt. De Mayagna wonen in het biosfeerreservaat van Bosawas, het grootste bosreservaat van Midden-Amerika en het derde grootste ter wereld.

In mei 2014 reisde Arisio Genaro, leider van het Mayagna-volk, al eens meer dan driehonderd kilometer vanuit zijn gemeenschap aan de rand van het reservaat naar de hoofdstad Managua. Zijn doel was aanklagen dat de streek waar zijn volk gedurende eeuwen heeft gewoond, ingepalmd en vernietigd wordt door kolonisten. 

Begin juni 2014 keerde Genaro terug naar Managua, om er deel te nemen aan verschillende academische activiteiten en het milieubewustzijn onder universiteitsstudenten te vergroten. Genaro vertelde hen hoe het voorouderlijk territorium van zijn gemeenschap vernield wordt door boeren die hun landbouwgebied willen uitbreiden, en daarom het beschermde gebied van 21.000 vierkante kilometer binnendringen.

In 1987, vertelt Genaro, telde de kern van het reservaat een oppervlakte ongerept bos van meer dan een miljoen hectare en een geschatte bevolking van minder dan zevenduizend inheemsen. Toen het gebied in 1997 door de Unesco erkend werd als Werelderfgoed en Biosfeerreservaat strekte het zich al uit over meer dan twee miljoen hectaren tropisch regenwoud, inclusief bufferzone.

Volgens cijfers van Genaro waren de inheemsen in 2010 al met 25.000, terwijl hun gebied was verminderd tot 800.000 hectare. Het aantal niet-inheemse kolonisten in het reservaat zou toegenomen zijn van naar schatting 5.000 in 1990 tot meer dan 40.000 in 2013. “Ze steken alles in brand om gewassen te kunnen planten”, vertelt Genaro. “Ze kappen bossen om vee te hoeden, hakken grote bomen om het hout te verkopen, schieten de dieren dood en leggen de rivieren droog om wegen aan te leggen”.

De klachten van de inheemse gemeenschap bereikten ook internationale mensenrechtenorganisaties. Het Nicaraguaanse Human Rights Centre diende een klacht in bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Vilma Núñez, directeur van het centrum , zegt dat ze de situatie van het Mayagna-volk aankaartte tijdens de Algemene Vergadering van de OAS begin juni in de Paraguyaanse hoofdstad Asunción.

“De staat en de regering moeten het recht garanderen van de Mayagna en alle inheemse volkeren om op hun eigen gronden te leven en hen beschermen tegen uitsterving”, aldus Núñez. Met het huidige ritme van ontbossing zou het bos in Bosawas binnen 24 jaar verloren kunnen zijn. Dat blijkt uit een studie van het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ, de Nationale Unie van Landbouw- en Veeproducenten in Nicaragua (UNAG), de Europese Unie en Oxfam.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug