Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grootste paramilitaire groep in Colombia wil zich overgeven

Datum : 07/09/2017
Land : Colombia

Grootste paramilitaire groep in Colombia wil zich overgeven

De Golfclan, de grootste paramilitaire groep en drugsbende van Colombia, heeft aangekondigd zich onder bepaalde voorwaarden te willen overgeven. President Juan Manuel Santos zei het aanbod te laten onderzoeken.

De leider van de clan, Otoniel, deed het aanbod op de eigen website en via YouTube. Eén filmpje was gericht aan president Santos en een tweede aan Paus Franciscus, die een bezoek brengt aan Colombia. Otoniel zei dat hij “ook een Colombiaan was die naar vrede verlangde”.

Een van de voorwaarden voor overgave is dat de paramilitairen niet worden uitgeleverd. Santos liet weten dat het om “een overgave gaat en niet om een politieke onderhandeling. Ik heb hen gezegd dat ze criminelen zijn, die volgens de wet enkele privileges kunnen krijgen, al naar gelang wat ze te bieden hebben.”

De Golfclan is in 2006 opgericht en is een van de meest gevreesde illegale gewapende bendes. Volgens eigen zeggen heeft de bende zo’n 8000 leden, waarmee ze groter is dan de guerrillagroep ELN. Met deze groep heeft de regering enkele dage geleden een wapenstilstand getekend.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug