Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Grootste vuilnisbelt in Brazilië sluit

Datum : 04/06/2012
Land : Brazilië

Grootste vuilnisbelt in Brazilië sluit

 De grootste vuilnisbelt van Brazilië, in de stad Rio de Janeiro, is deze week gesloten. De vuilnisbelt Jardim Gramacho ontving al meer dan 34 jaar vrijwel al het afval van Rio en omstreken. Ze zal worden vervangen door een modern recyclingbedrijf. Rede voor de sluiting is de ernstige vervuiling die wordt veroorzaakt in het gebied. Toch zijn er ook protesten, aangezien door de sluiting zo'n 1700 mensen hun baan verliezen. 

Nadat de beslissing verschillende malen was uitgesteld, is de vuilnisbelt slechts enkele weken voor de VN top Rio+20 gesloten. Minister Izabella Teixeira lichtte toe: ''Gramacho neemt een belangrijke stap in duurzame ontwikkeling. Andere vuilnisbelten in Brazilië zullen dit voorbeeld gaan volgen''. Jardim Gramacho ontving zo'n 9000 ton afval per dag en verzoorzaakte schadelijke gassen en vervuiling van de nabij gelegen Guanabara baai. Burgemeester Eduardo Santos gaf aan: ''We hebben de afgelopen dertig jaar milieu misdaden gepleegd tegen de Guanabara baai, dat gaat nu veranderen''. 

De zogenaamde catadores (vuilnis verzamelaars) die in Jardim Gramacho werkten, komen door de sluiting zonder werk te zitten. Zij werden betaald om in het gestortte afval herbruikbare materialen te verzamelen. Burgemeester Santos heeft aangegeven dat zij een schadevergoeding en trainingen zullen krijgen. Toch vrezen veel mensen dat de vooruitzichten van vooral jongeren niet goed zijn. ''Veel jonge mensen die hier werkten komen uit de drugshandel. Hier werden geen vragen gesteld en konden ze aan het werk. Ik vraag me af of ze ergens anders nog kunnen werken of terug moeten naar de dealers'' aldus Nilson Jose dos Santos, één van de lokale leiders.  

 

Bron : Estado do São Paulo, BBC
Bookmark and Share


Terug