Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Grote brand in Braziliaans Amazonië

Datum : 30/10/2015
Land : Brazilië

Grote brand in Braziliaans Amazonië

Boswachters, brandweerlieden en inheemse gemeenschappen strijden tegen een enorme brand die al twee maanden woedt en het laatste bos in de noordelijke staat Maranhão heeft verwoest. Daar hoort ook het woongebied bij van een ongecontacteerde inheemse stam. 

Al langer is er toenemende spanning tussen “boswachters” en illegale houtkappers. Dat heeft geleid tot speculaties dat de brand doelbewust is aangestoken. Volgens Greenpeace heeft de brand al 45 procent van de 413.000 hectare die het grondgebied van het Inheemse Territorium van Arariboia telt, verwoest. Dit ondanks de inspanningen van de brandweer. 

Het meest bedreigd zijn de 12.000 leden van de inheemse groep Guajajara, van wie de dorpen omgeven zijn door branden. Er bestaat ook angst voor de ongeveer tachtig leden van de Awá-Guajá, een ongecontacteerde stam. Het bestuur van de deelstaat heeft de noodtoestand uitgeroepen in omliggende inheemse gebieden, zoals Geralda Toco Preto, Canabrava Guajajara, Governador, Krikati, Lagoa Comprida, Bacurizinho, Urucu, Juruá, Porquinhos en Canela.

“Dit is de grootste brand in jaren”, zei Gabriel Zacharias, coördinator bij Ibama, het Braziliaanse instituut voor het milieu en natuurlijke hulpbronnen. Bijna alle bossen in Maranhão zijn gekapt, op de inheemse gebieden en natuurreservaten na. Houtkappers komen illegaal deze gebieden binnen, kappen bomen en verkopen het hout aan buitenlandse markten. 

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Volgens Zacharias kan het een wraakactie zijn op inheemse groepen die zich verzetten tegen de houtkappers. Of houtkappers hebben het aangestoken om een route te maken verder het bos in.

Funai, de nationale instantie die opkomt voor de inheemse bevolking, zou USD 120.000 hebben vrijgemaakt voor de bestrijding van de brand, in de hoop dat die volgende controle onder is. De grootste zorg is de overleving van de inheemse bevolking veilig te stellen. Als de brand is bedwongen, moet de regering de situatie in de gaten houden. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug