Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Grote brand in oudste museum Rio de Janeiro

Datum : 03/09/2018
Land : Brazilië

Grote brand in oudste museum Rio de Janeiro

Afgelopen nacht heeft een grote brand gewoed in het Museu Nacional in Rio de Janeiro, Brazilië. In het museum liggen zo'n 20 miljoen artefacten onder andere uit de tijd dat Brazilië een keizerrijk was (1822-1989), die waarschijnlijk allemaal verloren zijn gegaan. Dit museum, gelegen in Quinta de Boa Vista, in het noorden van de stad, werd in 1818 gesticht en is daarmee het oudste van Brazilië. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, aldus autoriteiten. Plaatsvervangend directeur van het museum Luis Fernando Duarte zegt echter dat het gebrek aan overheidsgeld en -bewustzijn tot deze tragedie heeft geleid. 

De brand brak rond 19.30 lokale tijd uit. Het museum was toen al gesloten en er waren slechts vier bewakers in het gebouw. Zij wisten op tijd het gebouw uit te komen en niemand raakte gewond. De brandweer is nog steeds bezig het vuur te blussen. Een ex-directeur van het museum, Jose Perez Pombal, die aanwezig was, vertelt EFE dat geen enkel artefact deze brand zal overleven. "Er zal niets overblijven, de vlammen zijn heel hoog en het vuur is overal. Het hele paleis wordt in as gelegd, net als de collecties, de mummies, alles," aldus Perez Pombal. Hij vervolgde: "Het is voorbij. Ik weet niet of het instituut dit kan overleven." 

Ook president Michel Temer reageerde, via Twitter, op de brand. Hij noemde het "een tragische dag voor de museologie in het land," en bestempelde het verlies als "onmeetbaar". Dias Duarte reageert hier bitter op: "Nu toont iedereen zich solidair, maar we hebben nooit efficiente en urgente fondsen ontvangen om dit paleis op een goede manier te beschermen. We vechten al jaren en jaren met verschillende Braziliaanse regeringen om adequate fondsen te ontvangen om deze collectie te beheren." 

Bron : Latin American Herald Tribune, Globo
Bookmark and Share


Terug