Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Grote demonstratie tegen Macri in Argentinië

Datum : 22/02/2018
Land : Argentinië

Grote demonstratie tegen Macri in Argentinië

De machtige vakbondsleider, Hugo Moyano, marcheerde samen met justitiële en onderwijsvakbonden, werknemers van banken en leden van sociale en linkse organisaties en aanhangers van Kirchner, gisteren door het centrum van hoofdstad Buenos Aires.  Het was een massaal protest tegen het economische beleid van president Macri en zijn pogingen arbeidswetgeving te hervormen.

Volgens de organisatoren deden er zo’n 300.000 demonstranten mee aan de mars, terwijl de politie het aantal schatte op rond de 100.000. In ieder geval een indrukwekkend aantal en een krachtige steun voor Moyano die de hoofdspreker was tijdens de demonstratie en opnieuw liet zien dat hij een formidabele tegenstander is van president Macri.

President Macri heeft, ondanks een grote overwinning tijdens de parlementsverkiezingen in oktober vorig jaar, nog niet voldoende stemmen in het Congres om zijn hervormingen door te voeren. Hij moet onderhandelen met een peronistische beweging die versplinterd is maar wel over een meerderheid beschikt.

Tot nu toe is Macri relatief succesvol geweest met zijn agenda van wetsvoorstellen, maar dat komt vooral omdat hij in het geheel voorzichtig te werk gaat met geleidelijke aanpassingen. Hij belooft de inflatie in te dammen, die vorig jaar inderdaad is gedaald van 45 procent naar 27 procent. Maar dat is niet genoeg, de verwachtingen blijven hoog, het geduld raakt op en het plafond van 15% voor de komende ronde van salarisonderhandelingen is niet aanvaardbaar voor georganiseerde arbeid.

Het protest richt zich op een aantal maatregelen, zoals de limiet van 15% voor salarissen, de recente goedkeuring van een controversiële hervorming van de pensioenen en enkele gevolgen van de arbeidswetgeving, met name ontslagen en kortetermijncontracten.

De macht van Mr. Moyano wordt niet door alle andere vakbondsleiders erkend en niet alle georganiseerde arbeiders ondersteunden de mars. Daarnaast proberen rechtbanken openheid af te dwingen over de miljoenen dollars die de vakbondsleiders, (lidmaatschap is verplicht in Argentinië), en die in sommige gevallen in de gevangenis zijn beland wegens witwassen van geld, fraude en verrijking.

Macri van zijn kant moet de inflatie naar beneden krijgen, de industrie versterken, meer banen scheppen en buitenlandse investeerders aantrekken. Ondanks al zijn buitenlandse inspanningen, vragen buitenlandse investeerders nu om arbeids- en belastinghervormingen. Ook willen ze sneller een gebalanceerd budget zien, wat betekent dat de uitgaven worden verminderd, met name de beëindiging van de subsidie voor openbare nutsbedrijven. Die dateert van de tijd onder de Kirchners.

Kortom, Moyano heeft laten zien over macht en organisatie te beschikken, zoals hij tijdens de mars zei: “Ik ben niet bang om naar de gevangenis te gaan. Mijn leven is gewijd aan de arbeiders.” Aan de andere kant is Macri in staat om te gaan met meerderheden in het Congres, maar het belangrijkste verzet tegen sommige hervormingen zal niet daarvandaan komen. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug