Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Grote economische gevolgen Brumadinho-ramp

Datum : 07/05/2019
Land : Brazilië

Grote economische gevolgen Brumadinho-ramp

De ramp in de Braziliaanse mijn Vale Brumadinho, die plaatsvond op 25 januari 2019, heeft grote economische gevolgen, met name door de impact op de mijnbouw in het land. Door de ramp, die bekend staat onder de naam Brumadinho, overleden minstens 235 mensen nadat een dam die ijzerhoudend afvalwater tegenhield brak. 35 mensen zijn nog altijd vermist. De ramp had tevens grote gevolgen voor natuur en milieu in het omliggende gebied van de deelstaat Minas Gerais.

Zo'n 100 dagen na de ramp worden ook de eerste economische gevolgen zichtbaar. Het bedrijf Vale, de grootste producent en exporteur van ijzer ter wereld, zag haar productie dalen met 92 ton nadat verschillende mijnen op last van de rechter, om veiligheidsrisico's, werden gesloten. Zo legde de ramp de ijzerproductie in Brazilië nagenoeg stil. Aangezien Brazilië een van de wereldleiders op dit gebied is, stegen de prijzen van ijzer op internationale markten hierdoor met zo'n 30 procent. Marco Polo de Mello Lopes, directeur van het Braziliaanse Instituut voor Staal, zegt dat er risico's zijn van tekorten in ijzererts voor de wereldwijde industrie.

Vale kreeg recent toestemming om een van haar mijnen, de Burucutu mijn, weer te openen, waardoor productie weer toe kan nemen. Toch benadrukt de Mello Lopes dat de risico's op een wereldwijd tekort aan ijzererts pas af zullen nemen als ook het mijnencomplex Vargem Grande, eveneens in deelstaat Minas Gerais, weer actief zal worden.

Door de daling in ijzerproductie hebben experts de voorspellingen van de groei van het GDP van Brazilië voor 2019 verlaagd van 2 procent naar 1.61 procent. "De mijnbouw omvat zo'n 20 procent van het industriële GDP, waardoor we de voorspellingen hebben moeten aanpassen," aldus Allessandra Ribeiro, specialist in macro-economie en politiek bij consultancy bedrijf Tendencias.

 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug