Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Grote kans op een nieuwe El Niño begin 2019

Datum : 27/11/2018

Grote kans op een nieuwe El Niño begin 2019

De Wereld Meteorologische Organisatie zegt dat er een kans is van 75-80% op een zwakke El Niño-vorming binnen drie maanden. 

De van nature voorkomende gebeurtenis veroorzaakt veranderingen in de temperatuur van de Stille Oceaan en heeft een grote invloed op weerpatronen overal ter wereld. Het is gekoppeld aan overstromingen in Zuid-Amerika en droogtes in Afrika en Azië. El Niño-uitingen leiden vaak tot recordtemperaturen wanneer de hitte uit de Stille Oceaan stijgt.

Volgens de WMO-update hebben de temperaturen van het zeewater in de oost-centrale tropische Stille Oceaan sinds oktober een zwak El Niño-niveau. De atmosfeer heeft echter nog niet gereageerd op de extra warmte die wordt geproduceerd door de opzwellende zeeën. Wetenschappers voorspellen de waarschijnlijkheid van een nieuw evenement sinds mei dit jaar.

Het Australische Bureau van Meteorologie schat nu dat een El Niño-evenement in december van start gaat. Amerikaanse voorspellers zeggen dat er 90% kans is op het evenement vanaf januari. Volgens de WMO-modellen wordt een volwaardige El Niño tussen december en februari 2019 geschat op 75-80%.

Op dit punt zegt de WMO dat de voorspellingen voor El Niño variëren van alleen een warmneutrale conditie tot een matige kracht met een zeewatertemperatuur die piekt tussen 0.8C en 1.2C boven het gemiddelde. De kans op een sterk El Niño is momenteel laag.

De verwachting is dat El Niño niet zo krachtig zal zijn als in 2015-2016, dieleidde tot droogte, overstromingen en koraalverbleking in verschillende delen van de wereld", zegt Maxx Dilley , directeur van de ‘Climate Prediction and Adaptation’-tak van WMO .

Toch kan het de neerslag- en temperatuurpatronen in veel regio's nog steeds aanzienlijk beïnvloeden, met belangrijke gevolgen voor de landbouw- en voedselveiligheidssector en voor het beheer van waterbronnen en volksgezondheid. In combinatie met langdurige klimaatverandering kan het 2019 wereldwijd leiden tot hogere temperaturen ,"zei hij.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug