Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grote opkomst begrafenis presidentskandidaat

Datum : 18/08/2014
Land : Brazilië

Grote opkomst begrafenis presidentskandidaat

In Brazilië hebben meer dan 100.000 mensen de begrafenis van presidentskandidaat Eduardo Campos bijgewoond. Campos kwam afgelopen woensdag bij een vliegtuigongeluk om het leven. Ze bezochten de begrafenismis en volgden de lijkwagen in een massale optocht door de straten van de stad Recife.

Eduardo Campos was presidentskandidaat voor de verkiezingen later dit jaar van de Socialistische Partij. Zijn privévliegtuig crashte tijdens slecht weer in Santos, in de buurt van São Paulo. Hij was onderweg vanaf Rio de Janeiro naar het strandresort Guaruja. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk, waarbij tevens zes andere mensen om het leven kwamen.

Net als veel andere prominente politici, was ook de huidige president Dilma Rousseff aanwezig op de begrafenis. Een deel van de menigte joelde naar haar. Rousseff en Campos waren vroeger bondgenoten, maar vorig jaar scheidden hun politieke wegen.

De peilingen gaven Campos aan als de derde kandidaat voor de verkiezingen, achter Rousseff en Aecio Neves, van de Sociaal Democratische Partij (PSDB). Neves was ook aanwezig op de begrafenis.

Campos' partij zal later deze week haar vervangende kandidaat aankondigen. Dit wordt vermoedelijk de voormalig minister van Milieu Marina Silva. Woensdag komen de leiders van de Socialistische Partij bijeen om officieel over de vervanger te spreken, maar verschillende hoge partijleden hebben haar naam al genoemd. Silva zou vice-president worden onder Santos. In 2010 deed ze zelf een poging om president te worden met haar groene partij. Tijdens de begrafenis juichte de menigte voor haar.

Campos kwam uit een traditionele politieke familie in de noordoostelijke staat Pernambuco. Hij was zeven jaar staatsgouveneur en verliet deze baan dit jaar vervroegd om voor het presidentsschap te gaan.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug