Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grote overwinning Macri in Buenos Aires geeft oppositie hoop

Datum : 02/08/2011
Land : Argentinië

Grote overwinning Macri in Buenos Aires geeft oppositie hoop

Bij de tweede regionale verkiezingsronde in Argentinië heeft de oppositie bij de verkiezingen in Buenos Aires een enorme overwinning behaald. Mauricio Macri, van de partij Propuesta Republicana en burgemeester van de stad, heeft een groot aantal meer stemmen gekregen dan zijn opponent Daniel Filmus, kandidaat voor de huidige regerende partij van Cristina Kircher. 

Macri behaalde 64,2 procent van de stemmen en Filmus daartegenover slechts 35,35 procent. Deze uitkomst zorgt voor een nieuwe impuls in de verkiezingsstrijd en geeft de oppositie hoop op kansen bij de nationale verkiezingen in oktober. Het succes van de oppositie vergroot de kans dat de kirchneristas, aanhangers van de huidige regering Kirchner, niet in één verkiezingsronde de strijd zullen beslissen en er een tweede ronde nodig is. 

Het zal moeilijk zijn voor welke partij dan ook om in één ronde in oktober te kunnen winnen aangezien Kirchner nog steeds erg sterk staat en ervan uitgaat meer dan veertig procent van de stemmen te kunnen winnen, wat zou betekenen dat de strijd in één ronde beslist is. 

De nieuwe ontwikkelingen houden iedereen in spanning. Veertien augustus zal het gala plaatsvinden, een verplichte nationale proefverkiezing of bevolkingspeiling die een goede indicatie moet zijn van de verkiezingen in oktober. 

De geleden nederlaag van Filmus heeft echter zeker voor een verandering van klimaat gezorgd. Presidente Kirchner heeft duidelijk haar agressieve toon enigszins gematigd. Ze belde Macri op om hem te feliciteren, iets wat ze voorheen niet gauw gedaan zou hebben. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug