Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Grote Prins Claus Prijs voor uitgeverij Eloísa Cartonera

Datum : 10/12/2012
Land : Argentinië

Grote Prins Claus Prijs voor uitgeverij Eloísa Cartonera

 

Ze publiceren handgemaakte boeken van gerecycled materiaal in een opvallende vormgeving. De Argentijnse uitgeverscoöperatie Eloísa Cartonera zag de crisis van 2001 in Argentinië als kans, met succes. Eloísa Cartonera krijgt de Grote Prins Claus Prijs als voorbeeld van innovatieve creativiteit, kwaliteit en daadkracht.

De coöperatie van ontwerpers en uitgevers uit Buenos Aires werkt samen met werklozen die na de Argentijnse economische crisis van 2001 in hun onderhoud voorzien door gerecycled materiaal te verzamelen (cartoneros). Opkomende en gevestigde Latijns-Amerikaanse schrijvers bieden hun werk ter publicatie aan

De boeken van Eloísa Cartonera zijn goedkoop en bereiken een breed publiek. Lezers, cartoneros, schrijvers en kunstenaars; uit alle lagen van de samenleving profiteren Argentijnen van de uitgeverij, zowel cultureel als financieel. Inmiddels zijn er meer dan zestig onafhankelijke Cartonera uitgevers actief in Latijns Amerika. De 'crisis als kans' boodschap van Eloísa is nu actueler dan ooit.

Tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties uit onder meer Syrië, Birma en Somaliland,ontvangen de Prins Claus Prijs voor hun inzet voor cultuur en ontwikkeling.

Bron : Prins Claus Fonds
Bookmark and Share


Terug