Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grote protesten tegen Braziliaanse president

Datum : 15/03/2015
Land : Brazilië

Grote protesten tegen Braziliaanse president

Meer dan een miljoen Brazilianen zijn gisteren de straat op gegaan om te protesteren. Zij eisen het aftreden of de impeachment van president Dilma Rousseff. De reden van het protest is het corruptieschandaal rondom staatsoliebedrijf Petrobras. De betogers zeggen dat Rousseff van deze praktijken geweten moet hebben.

De politieke oppositie zegt dat veel van de corruptie plaatsvond toen Roussef directeur van het bedrijf was. Het officiele onderzoek kijkt echter niet naar de president, die zelf ook alle betrokkenheid ontkent. De meeste politici die beschuldigd worden van corruptie met Petrobras horen tot de regerende coalitie. Na de protesten kondigde Rousseff een serie maatregelen aan om corruptie en staffeloosheid tegen te gaan.

De minister van Justitie noemde de protesten een "uiting van democratie". Mensen gingen de straat op in 22 staten en in de federale hoofdstad Brasilia. De grootste demonstratie vond plaats in São Paulo, waar de oppositie sterk is, en trok zo'n 500.000 mensen. In Brasilia protesteerden zo'n 40.000 mensen. In Rio de Janeiro, waar Rousseff in oktober nog 55 procent van de stemmen kreeg, gingen zo'n 25.000 mensen de straat op. De betogers zwaaiden met vlaggen en droegen kleding met de nationale kleuren.

De oppositie zegt de protesten te steunen, maar heeft niet openlijk gevraagd voor de impeachment van Rousseff. Senator Aecio Neves, die vorig jaar nipt verslagen werd door Rousseff in de presidentsverkiezingen, sprak zijn steun uit. Hij zei dat "Brazilianen de straat zijn op gegaan om zich te herenigen met hun deugden, hun waarden en hun dromen".

Afgelopen vrijdag gingen de aanhangers van Rousseff de straat op. Zij zeggen dat een impeachment van een recent verkozen president gelijk staat aan een coup.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug