Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Grote schade Dominicaanse Republiek in 2017

Datum : 05/01/2018

Grote schade Dominicaanse Republiek in 2017

Verschillende klimatologische omstandigheden hebben gedurende 2017 enorme economische schade aangericht in de Dominicaanse Republiek. De totale kosten worden door de Centrale Bank van het land geschat op ruim een miljard dollar, oftewel 1,45 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Vooral de landbouwsector werd getroffen, maar ook het transport, het toerisme en de bouw leden onder het weer.

In een publicaties legt de Centrale Bank de nadruk op de kwetsbaarheid van de Dominicaanse Republiek voor onverwachte extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen en tropische stormen, met name omdat er toch al tekorten op de begroting zijn.

Alleen al de regen van eind 2016 kostte het land 0,61 procent van het BNP. Daar bovenop veroorzaakten de orkanen Irma en María in september 2017 schade ter waarde van 0,84 procent van het BNP.

Om de schade te herstellen moest het land extra krediet aanvragen op de internationale geldmarkt, onder speciale voorwaarden voor extreme weersomstandigheden. Daarnaast leidde de schade ook tot een lagere economische groei dan geraamd. Tussen januari en september lag deze op 3,8 procent, waar 6,9 procent geraamd was.

De belangrijke bananensector alleen al leed in deze periode voor ruim 270 miljoen dollar schade en de oogst nam slechts met 0,6 procent toe ten opzichte van het vorige jaar. In de bouwsector nam de vraag naar cement met 4,5 procent af en de groei van de sector als geheel was slechts 1 procent.

Ondanks de overlast die stormen en overstromingen met zich meebrachten, sloten de toerisme- en transportsectoren 2017 toch af met een groei van respectievelijk 5,5 en 4,4 procent. De Centrale Bank benadrukte wel dat deze cijfers hoger hadden kunnen liggen.

Bron : Diario Libre
Bookmark and Share


Terug