Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grote studentenprotesten Chili tegen privatisering onderwijs

Datum : 16/07/2011
Land : Chili

Grote studentenprotesten Chili tegen privatisering onderwijs

In verscheidene steden in Chili is gisteren hevig geprotesteerd door studenten tegen de privatisering van het onderwijs. Onder het motto “Nee tegen onderwijs met een winstoogmerk”, zijn veel studenten de straat op gegaan en hebben zij universiteitsgebouwen bezet. De regering van Sebastián Piñera is niet de eerste regering die het onderwijs commerciëler maakt, maar doet dit wel als eerste in een veel extremere vorm.

Studentenbewegingen protesteren al enkele weken lang, maar de protesten van gisteren zijn cruciaal omdat zij door de autoriteiten verboden waren. Het verbod ten spijt gingen duizenden studenten de straat op en omsingelden zij symbolische gebouwen als het Ministerie van Onderwijs en het paleis La Moneda.

Het protest begon met een rustig en vredelievend karakter. De studenten scandeerden leuzen, voerden dansen uit en zongen liederen. Na verloop van tijd sloeg de sfeer om, en liepen de protesten uit op rellen. In confrontaties met de ordepolitie werden stenen gegooid, en de autoriteiten zetten ondermeer traangas in.

Bron : La Jornada
Bookmark and Share


Terug