Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Grote toename van aantal moorden in São Paolo

Datum : 22/11/2012
Land : Brazilië

Grote toename van aantal moorden in São Paolo

De grootste Braziliaanse stad, São Paolo, telde in oktober een aantal van 176 moorden, meer dan twee keer zo veel als in de dezelfde maand het jaar ervoor. De officiële data werden gepresenteerd slechts enkele uren nadat São Paolo’s veiligheidschef, Antonio Ferreira Pinto, ontslag nam te midden van een golf aan geweld in de stad.

Analisten zeggen dat de stijging van de moorden wijst op een “niet-verklaarde oorlog” tussen de politie en een criminele groepering. Tot nu toe zijn er dit jaar 95 officieren gedood, tegenover 47 in 2011. Volgens de cijfers van het ministerie van openbare veiligheid van de stad werden er vorige maand 176 mensen gedood, vergeleken met 82 in oktober 2011. In de hele staat São Paolo waren er 571 moorden, wat een stijging van 48 procent ten opzicht van oktober 2011 betekent.

Het geweld barstte in mei los, toen de politie van een eenheid die bekend staat als “de Rota” zes mannen doodschoot. Sindsdien lijkt er een golf van vergelding aan de gang door een bende die bekend staat als de PCC, of het Eerste Bevel van de Hoofdstad. Veel aanvallen op officieren zouden worden georganiseerd vanuit de gevangenis door gevangen bendeleden. Gewelddadige politieagenten zijn ook beschuldigd van het uitvoeren van wraakacties.

Ferreira Pinto stond onder enorme toenemende druk naarmate het aantal slachtoffers steeg. Hij is vervangen door voormalig procureur-generaal Fernando Grella Vieira.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug