Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guaidó kondigt nieuwe dialoog met Maduro aan

Datum : 09/07/2019
Land : Venezuela

Guaidó kondigt nieuwe dialoog met Maduro aan

De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó van Venezuela zei afgelopen zondag dat er een nieuwe dialoog zal plaatsvinden tussen de oppositie en de regering van president Nicolás Maduro in Barbados. Hij heeft geen datum genoemd voor hervatting van de gesprekken op de nieuwe locatie, in het Caribisch gebied, nadat eerdere discussies in Noorwegen tot stilstand waren gekomen.

"In reactie op de bemiddeling van Noorwegen zal de oppositie een bijeenkomst bijwonen met vertegenwoordigers van het regime in Barbados om een onderhandeling te starten over het einde van de dictatuur", zei Guaidó in een verklaring.

Delegaties die de Venezolaanse rivalen vertegenwoordigen, ontmoetten elkaar voor de eerste keer eind mei persoonlijk in Oslo, in een proces dat twee weken eerder onder Noorse auspiciën was begonnen om een oplossing te vinden voor de economische en politieke crises van het Zuid-Amerikaanse land.

Het olierijkeVenezuela is geteisterd door vijf jaar van recessie en wordt gekenmerkt door een tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden. Het land raakte dieper in een politieke crisis in januari dit jaar toen Guaidó, de voorzitter van het Parlement, zichzelf tot president verklaarde in een directe uitdaging van de autoriteit van Maduro.

Guaidó wordt erkend door de Verenigde Staten en meer dan vijftig andere landen, maar heeft Maduro niet kunnen verjagen, die wordt gesteund door Cuba, Rusland en China. Vorige week dinsdag had Guaido gezegd dat er geen plannen waren om gesprekken te heropenen met de "moorddadige dictatuur" van Maduro, na de dood van een officier die in hechtenis zat wegens een vermeende couppoging. De verdachte dood van de gepensioneerde marineofficier Rafael Acosta Arevalo leidde tot internationale veroordeling.

De gesprekken op Barbados zullen de derde ronde zijn sinds mei. Guaidó wil dat ze leiden tot het vertrek van Maduro, die sinds 2013 president is. Er moet dan een overgangsregering komen en vervolgens moeten er vrije verkiezingen plaatsvinden met internationale waarnemers.

Maduro heeft herhaaldelijk gezegd dat de dialoog "zal worden voortgezet" met de oppositie, "voor vrede in Venezuela."

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug