Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guaido: 'Mijn arrestatie toont wanhoop regime'

Datum : 14/01/2019
Land : Venezuela

Guaido: 'Mijn arrestatie toont wanhoop regime'

Juan Guaido, het hoofd van Venezuela’s door de  oppositie gecontroleerde parlement – de Nationale Vergadering (AN) - zei afgelopen zondag dat zijn recente half uur durende detentie de "wanhoop" van het regime van Nicolás Maduro laat zien.

"Ze zijn wanhopig in Miraflores (de presidentiële residentie). Ze weten niet wie er bevelen geeft", vertelde de parlementariër van de partij Voluntad Popular (VP, de wil van het volk) aan honderden mensen op een openbare vergadering in zijn thuisstaat Vargas, in de buurt van hoofdstad Caracas.

Guaido arriveerde twee uur te laat op het evenement, want terwijl hij op weg was, werd zijn voertuig onderschept door Sebin-inlichtingenagenten die geweren en maskers droegen en  hem een half uur lang “hebben gekidnapt”, aldus de parlementariër.

De Venezolaanse minister van Communicatie, Jorge Rodriguez, zei dat het incident een onregelmatige en eenzijdige procedure was, waarbij de betrokken agenten zijn ontslagen en een onderzoek is geopend om de verantwoordelijkheden vast te stellen.

Guaido vertelde verslaggevers dat de officiële versie van de gebeurtenissen aantoont dat Maduro “niet langer de strijdkrachten controleert”, wat het “ernstige probleem” binnen het leger onthult.

"Ze hebben me ontvoerd. We waren in een auto ... Ik ben aan de ontvoering ontsnapt omdat er mensen zijn die in Venezuela geloven. ... Ze probeerden me handboeien om te doen; ik stond het niet toe omdat ik het hoofd ben van de AN, omdat ik een legitieme tak van de overheid vertegenwoordig ", zei Guaido.

De agenten vertelden Guaido dat ze voldeden aan een "order", maar "ze wisten niet wat ze aan het doen waren", aldus Guaido. Hij herhaalde dat de AN dinsdag een wetsvoorstel zal bespreken om amnestie te verlenen aan soldaten, die de oppositie heeft opgeroepen voor hun steun om de democratie in Venezuela te herstellen.

Maduro is afgelopen donderdag ingewijd voor zijn tweede ambtstermijn van zes jaar na het winnen van de herverkiezing afgelopen mei. Deze verkiezing werd door de oppositie en vele buitenlandse naties en instellingen als frauduleus beschouwd, de oppositie nam geen deel aan de verkiezingen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten en de Europese Unie erkennen Maduro's tweede termijn niet als legitiem.
 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug