Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Guarani leider Nisio Gomes doodgeschoten in Brazilië

Datum : 24/11/2011
Land : Brazilië

Guarani leider Nisio Gomes doodgeschoten  in Brazilië

Nisio Gomes, een Braziliaanse Guarani leider, is voor de ogen van zijn gemeenschap doodgeschoten.  Gomes maakte deel uit van de Guarani Kaiowa stam die was teruggekeerd  naar hun oorspronkelijk leefgebied, nadat ze door grootgrondbezitters uit hun woongebied verdreven waren. Veertig gemaskerde  en gewapende mannen vielen plotseling het kamp binnen en vermoordden Gomes.

Het Braziliaanse Human Rights Secretary veroordeelt de moord, die deel uitmaakt van het systematische geweld dat gebruikt wordt tegen de inheemse bevolking in de regio. Het betreft een regio in de staat Matto Grosso do Sul, die volgens Human Rights minister Maria do Rosario Nunes  “een van de gebieden is waar zich de ergste conflicten afspelen tussen de inheemse bevolking en de grondbezitters”.

Nisio Gomes werd geraakt in zijn hoofd,borst, armen en benen. Leden van de gemeenschap zagen hoe zijn lichaam werd weggedragen door de gemaskerde mannen. Ook schoten ze op zijn zoon, toen deze  probeerde zijn vader te redden. De overgebleven zestig leden van de Kaiowa stam hebben hun woonplek verlaten en zijn het nabijgelegen bosgebied ingevlucht.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug